JAK URZĄDZIĆ MAŁĄ KUCHNIĘ W BLOKU?

JAK URZĄDZIĆ MAŁĄ KUCHNIĘ W BLOKU?

Kuchnia jest szczególną przestrzenią we wnętrzu mieszkalnym. Pozornie wydawałoby się, że nie ma nic prostszego niż wybranie wyposażenia oraz adekwatnych materiałów wykończeniowych, jednak jest to stosunkowo skomplikowane zadanie.

JAK ZAGOSPODAROWAĆ MAŁĄ KUCHNIĘ?

Obecnie przeprowadzone badania sugerują, że w kuchni spędzamy codziennie około 120 minut. Z tego powodu, konieczne jest, aby nawet małe kuchnie w blokach spełniały funkcjonalne i ergonomiczne standardy. Pomimo powszechnej opinii, metraż kuchni nie ma wpływu na jej funkcjonalność, która zależy przede wszystkim od poprawnie zaprojektowanego układu blatów roboczych, przestrzeni do przechowywania oraz rozmieszczenia sprzętów AGD.

Wielokrotnie w trakcie rozmów klienci pokazując mi swoją obecną kuchnię bądź przestrzeń na nią przeznaczoną, z niepokojem zadają pytanie: „czy coś z tego będzie?”. Odpowiedź jest zawsze twierdząca, jednak pod warunkiem, że wspólnie dopasujemy projekt kuchni do przestrzeni jaką dysponujemy. Oznacza to, że im mniejsza kuchnia, tym większe starania należy przyłożyć do realizacji głównych założeń ergonomicznych, umożliwiających wygodne funkcjonowanie.

 

Główną zasadą do zastosowania jest tzw. trójkąt roboczy, tworzony przez lodówkę, zlew oraz płytę grzewczą. Koncepcja ta nie wymusza rozmieszczenia urządzeń na planie idealnego trójkąta, ale zakłada, że osoba korzystająca z tych sprzętów porusza się wzdłuż jego krawędzi. Wyjątkiem od tej zasady jest zabudowa kuchenna wykonana w jednym ciągu, która również będzie funkcjonalna.

trójkąt roboczy w kuchni

 

Minimalna długość blatu roboczego jaką powinniśmy zastosować pomiędzy urządzeniami wynosi 60 cm, a w szczególnych przypadkach może być mniejsza. Wyjątkiem od tej reguły jest umieszczenie lodówki i piekarnika w wysokiej zabudowie. Funkcjonalnym rozwiązaniem jest także zaplanowanie w jednym miejscu co najmniej 100 cm nieprzerwanej płaszczyzny, która pozwoli na wygodne przygotowywanie posiłków. Warto mieć na uwadze, aby urządzenia nie powinny być rozmieszczone w zbyt dużej odległości względem siebie.

prosta kuchnia

JAK ZAPROJEKTOWAĆ MAŁĄ KUCHNIĘ W BLOKU?

Doskonałym pomysłem na małą kuchnię w bloku, jest zaprojektowanie jej w formie otwartego aneksu do salonu. O dwóch stronach medalu takiego wnętrza możecie przeczytać tutaj:  „Kuchnia otwarta na salon – wady i zalety użytkowania”. Pomimo, że w ostatnich latach łączenie kuchni z salonem stało się niezwykle popularne, klienci często wciąż obawiają się tego rozwiązania. Za przykład kompromisu pomiędzy funkcjonalnością a estetyką obydwu przestrzeni, może posłużyć jeden z moich projektów, o którym pisałam jakiś czas temu w tekście „Projekt Harmonia – idealne połączenie salonu z aneksem kuchennym”.

Dysponując niewielką powierzchnią przeznaczoną na zabudowę kuchenną, należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim nie powinniśmy decydować się na sprzęt AGD o dużych wymiarach. O wiele korzystniej będzie wybrać mniejszy gabarytami – np. lodówkę jednodrzwiową, czy też zmywarkę o szerokości 45 cm. Możemy także rozważyć sprzęt AGD przeznaczony do zabudowy. Zaoszczędzony w ten sposób metraż powinniśmy wykorzystać na wygodny blat roboczy oraz miejsce do przechowywania. 

Warto także wspomnieć, że meble zaprojektowane na wymiar pozwolą maksymalnie wykorzystać potencjał dostępnej przestrzeni. Wykonanie zabudowy meblowej, na podstawie profesjonalnego projektu, posiada szereg zalet, które szczegółowo opisałam w tekście poświęconym kosztom wyposażenia kuchni – „Ile naprawdę kosztuje wykończenie i umeblowanie mieszkania? Cz. 3 Kuchnia”. Meble kuchenne wykonane przez stolarza zazwyczaj kojarzą się ze sporym wydatkiem i długim czasem oczekiwania, jednak często w rzeczywistości okazuje się, że są one konkurencyjne cenowo i jakościowo względem rozwiązań modułowych, będąc opłacalną inwestycją na wiele lat. Porównanie kosztów wraz z zestawieniem materiałów przedstawiłam w artykule „Ile kosztuje zabudowa kuchni i z czego ją wykonać”.

JAK ZAPROJEKTOWAĆ KUCHNIĘ Z WYSPĄ?

Im większym wnętrzem dysponujemy, tym bardziej możemy pozwolić sobie na swobodę projektowania. Oznacza to, że na małym metrażu nie należy wymuszać pewnych rozwiązań. Doskonałym przykładem jest kuchnia z wyspą kuchenną, która aby była funkcjonalna oraz dobrze prezentowała się wizualnie, powinna posiadać sporą przestrzeń wokół. Praktycznym rozwiązaniem jest umieszczenie na niej pewnych funkcji – zmywania bądź gotowania. W mniejszych wnętrzach z otwartą kuchnią, doskonałym zamiennikiem wyspy jest tzw. półwysep kuchenny, także w formie podwyższonej lady z hokerami.

kuchnia z półwyspem

JAK ZAPROJEKTOWAĆ OŚWIETLENIE W KUCHNI?

Wartym uwagi zagadnieniem jest również poprawne oświetlenie kuchni. Największe znaczenie ma rozmieszczenie opraw sufitowych – powinny zostać umiejscowione w taki sposób, aby poza równomiernym oświetleniem pomieszczenia, również ułatwiać pracę przy blacie roboczym. Powinniśmy zadbać również o jego dodatkowe doświetlenie, na przykład poprzez zastosowanie listwy LED montowanej pod szafkami wiszącymi.

JAK URZĄDZIĆ MAŁĄ KUCHNIĘ W BLOKU Z OKNEM

Jeśli posiadamy małą kuchnię z oknem, to wyzwaniem jest nie tylko aranżacja samego otworu w postaci doboru zasłon, firan czy rolet, ale także projekt zabudowy meblowej, uwzględniający jego umiejscowienie. Pod warunkiem, że wysokość parapetu na to pozwala, warto zastanowić się nad wpuszczeniem w niego blatu i umieszczeniem ciągu szafek podblatowych. Warto zwrócić uwagę na lokalizację grzejnika, który jeśli znajduje się bezpośrednio pod parapetem, będzie wymagał przeniesienia, co w większości mieszkań jest możliwe wyłącznie po uzyskaniu odpowiedniego pozwolenia. W wariancie tym, popularne jest także umieszczenie zlewozmywaka w osi okna. Należy jednak pamiętać o odpowiednio dobranej baterii kuchennej (np. składanej), która umożliwi bezkolizyjne rozwieranie kwatery okiennej. Kolejną opcją jest zaprojektowanie pod oknem samego blatu z możliwością dostawienia do niego krzeseł lub hokerów. Dzięki zastosowaniu niniejszych rozwiązań, będziemy mogli cieszyć się widokiem z zewnątrz, także podczas przygotowywania bądź spożywania posiłków.

 

Bez względu na to jakim metrażem dysponujemy, warto powierzyć projekt kuchni profesjonaliście. Dzięki współpracy z architektem, jeszcze przed praktycznym wykonaniem będziemy mieć pewność że zaprojektowana przestrzeń spełni nasze oczekiwania nie tylko funkcjonalne, lecz także wizualne.

You may also like

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *